Cytrulina jest endogennym alfa-aminokwasem niebiałkowym, pochodną ornityny.
Jest produkowana przez enterocyty jelitowe oraz wątrobę, jednakże znaczne ilości cytruliny można również znaleźć w roślinach z rodziny dyniowatych (dynia, ogórki, tykwa), roślinach strączkowych (soja, ciecierzyca), mięsie oraz orzechach.
Jaką rolę pełni cytrulina?
Cytrulina bierze udział w cyklu mocznikowym Krebsa oraz w syntetyzowaniu innych aminokwasów niezbędnych dla organizmu – argininy i ornityny.
Ponadto odgrywa istotną rolę w przekształcaniu ornityny w argininę, która pośrednio rozszerza naczynia krwionośne. Dzięki temu cytrulina przyczynia się do zwiększenia przepływu krwi w układzie krążenia, co skutkuje obniżeniem ciśnienia.
Tutaj przeczytasz więcej o cytrulinie i jej pozytywnym wpływie na organizm.
Zastosowanie cytruliny
Cytrulina jest wykorzystywana do regulacji problemów z nadciśnieniem oraz zaburzeń erekcji. Ponadto umożliwia poprawę wydolności fizycznej podczas wysiłku. Zestryfikowana forma aminokwasu – jabłczan cytruliny – wpływa na zmniejszenie stężenia kwasu mlekowego w mięśniach po intensywnym wysiłku, a więc zmniejsza bóle mięśni.
W niektórych przypadkach cytrulina może być również stosowana w cukrzycy, ze względu na jej działanie ochronne na nerki. Cytrulina jest szczególnie ceniona w przypadku resekcji jelita lub zaniku kosmków jelitowych w przebiegu nieleczonej celiakii, ponieważ schorzenia te zaburzają gospodarkę aminokwasową organizmu. Suplementacja argininy bardzo często nie daje pożądanych efektów, natomiast suplementy cytruliny są lepiej przyswajalne i nie są metabolizowane w wątrobie, co jest niewątpliwą zaletą.
Powiązane tematy
Jak radzić sobie z poceniem się twarzy w życiu codziennym? Praktyczne wskazówki
Witamina D – nie pozwól, by jej niedobór wpłynął na Twoje zdrowie
Jak zadbać o swoje zdrowie?