8 października 2024

Dieta karniowora – na czym polega i czy warto z niej skorzystać?

Dieta karniowora, to nowość wśród restrykcyjnych sposobów odżywiania, których celem jest skuteczne i trwałe schudnięcie.

Jest ona uznana za restrykcyjną i dosyć wymagającą, ze względu na wymagania głównego czynnika diety, który w tym przypadku są produkty mięsne.

Dieta mięsożercy – lepsza kondycja i samopoczucie

Dieta karniowora, nazywana również “dietą mięsożercy, została wymyślona przez dr Shawna Bakera, który chciał dzięki niej, przyczynić się do stworzenia skutecznego sposobu na odchudzanie oraz rozwiązać problemy dotyczące poprawy jakości naszego samopoczucia.

Według jej pomysłodawcy, stosowanie diety karniowora, może bezpiecznie regulować gospodarkę cukrową naszego organizmu, a nawet wpływać na zmniejszenie odczucia stanów lękowych i depresyjnych. Jednak zdecydowany wyróżnik diety karniowora, to niska zawartość węglowodanów i wysoka zawartość tłuszczów. Fakt, ten sprawił, że została ona zakwalifikowana, jako jedna z odmian diety ketogenicznej.

Produkty dozwolone w diecie karniowora 

Jakie wymagania, stawia dieta karniowora przed osobami, które zdecydują się na nią przejść? Po pierwsze, musimy zdać sobie sprawę, że od tej chwili podstawowym składnikiem naszego menu będą i wyłącznie produkty pochodzenia zwierzęcego. Oznacza to, że nasze posiłki będę musiał się ograniczyć do:

  • drobiu, wołowiny, cielęciny, jagnięciny, dziczyzny, wieprzowiny,
  • chudych i tłustych ryb oraz owoców morza,
  • jaj,
  • nabiału w ograniczonych ilościach,
  • smalcu, łoju, masła, ghee,
  • różnych rodzajów żółtego sera oraz sera pleśniowego.

Nabiał, należy jeść tylko w ograniczonych ilościach, ponieważ obecny w nim jest cukier mleczny, który sprzyja nadwadze i otyłości.

Więcej o prawidłowym odżywianiu przeczytasz w serwisie https://kebab.pl/.