21 grudnia 2024

Królowa witamin – witamina C

Generalnie, witamina C kojarzy się nam z owocami, ale warto czerpać ją przede wszystkim z warzyw. Co ciekawe, po raz pierwszy została zidentyfikowana i wyodrębniona z papryki przez węgierskiego naukowca Alberta Szenta-Gyorgyiego i nazwana kwasem askorbinowym.

Dlaczego witamina C jest dla nas tak ważna?

Ma istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Bierze udział w tworzeniu kolagenu gwarantującego dobre działanie chrząstki, kości, zębów, dziąseł i naczyń krwionośnych. Zapewnia także lepsze wchłanianie żelaza i gromadzenie go w wątrobie, śledzionie i szpiku. W dodatku witamina C wspiera zwalczanie wolnych rodników oraz ma działanie bakteriobójcze, więc podnosi naturalną odporność organizmu na bakterie i wirusy, za co często doceniamy ją najbardziej.

Więcej informacji o zdrowiu psychicznym i fizycznym człowieka znajdziesz w serwisie www.piekniejsza.pl.

Warto pamiętać, że organizm nie wytwarza i nie magazynuje witaminy C, a jej nadmiar jest wydalany z moczem. Dlatego tak istotne jest, aby regularnie dostarczać ją w spożywanych produktach, zamiast sporadycznie uzupełniać większą ilością suplementów. Z kolei zbyt duże dawki kwasu askorbinowego przyjmowane przez długi czas mogą prowadzić do powstania kamieni nerkowych i wpływać na wchłanianie niektórych leków.

Oto objawy niedoboru kwasu askorbinowego

  • zmniejszona odporność na infekcje;
  • ogólne osłabienie organizmu;
  • pogorszenie apetytu;
  • gorsze gojenie się ran, pojawienie się krwiaków i wybroczyn;
  • zaburzenia metabolizmu i cholesterolu;
  • niedokrwistość;
  • obrzmienia i krwawienia dziąseł.

Oto warzywa i owoce pełne witaminy C (na 100 g produktu)

  1. owoce dzikiej róży: 250-800 mg
  2. owoce rokitnika: 200-250 mg
  3. natka pietruszki: 178 mg
  4. czarna porzeczka: 150-300 mg
  5. papryka: 125-200 mg
  6. kiwi: 84 mg
  7. brukselka: 65-145 mg
  8. kalarepa: 70-100 mg
  9. brokuł: 65-150 mg
  10. truskawka: 46-90 mg
  11. szpinak: 40-84 mg
  12. cytryna: 40-60 mg
  13. kalafior: 37-70 mg
  14. kapusta: 35-70 mg
  15. grejpfrut: 30-70 mg
  16. pomarańcza: 30-50 mg
  17. czerwona porzeczka: 26-63 mg
  18. agrest: 25-40 mg
  19. fasolka szparagowa: 25-30 mg
  20. rzodkiewka: 25 mg
  21. malina: 19-37 mg
  22. sałata: 12-30 mg
  23. pomidor: 5-33 mg