Generalnie, witamina C kojarzy się nam z owocami, ale warto czerpać ją przede wszystkim z warzyw. Co ciekawe, po raz pierwszy została zidentyfikowana i wyodrębniona z papryki przez węgierskiego naukowca Alberta Szenta-Gyorgyiego i nazwana kwasem askorbinowym.
Dlaczego witamina C jest dla nas tak ważna?
Ma istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Bierze udział w tworzeniu kolagenu gwarantującego dobre działanie chrząstki, kości, zębów, dziąseł i naczyń krwionośnych. Zapewnia także lepsze wchłanianie żelaza i gromadzenie go w wątrobie, śledzionie i szpiku. W dodatku witamina C wspiera zwalczanie wolnych rodników oraz ma działanie bakteriobójcze, więc podnosi naturalną odporność organizmu na bakterie i wirusy, za co często doceniamy ją najbardziej.
Więcej informacji o zdrowiu psychicznym i fizycznym człowieka znajdziesz w serwisie www.piekniejsza.pl.
Warto pamiętać, że organizm nie wytwarza i nie magazynuje witaminy C, a jej nadmiar jest wydalany z moczem. Dlatego tak istotne jest, aby regularnie dostarczać ją w spożywanych produktach, zamiast sporadycznie uzupełniać większą ilością suplementów. Z kolei zbyt duże dawki kwasu askorbinowego przyjmowane przez długi czas mogą prowadzić do powstania kamieni nerkowych i wpływać na wchłanianie niektórych leków.
Oto objawy niedoboru kwasu askorbinowego
- zmniejszona odporność na infekcje;
- ogólne osłabienie organizmu;
- pogorszenie apetytu;
- gorsze gojenie się ran, pojawienie się krwiaków i wybroczyn;
- zaburzenia metabolizmu i cholesterolu;
- niedokrwistość;
- obrzmienia i krwawienia dziąseł.
Oto warzywa i owoce pełne witaminy C (na 100 g produktu)
- owoce dzikiej róży: 250-800 mg
- owoce rokitnika: 200-250 mg
- natka pietruszki: 178 mg
- czarna porzeczka: 150-300 mg
- papryka: 125-200 mg
- kiwi: 84 mg
- brukselka: 65-145 mg
- kalarepa: 70-100 mg
- brokuł: 65-150 mg
- truskawka: 46-90 mg
- szpinak: 40-84 mg
- cytryna: 40-60 mg
- kalafior: 37-70 mg
- kapusta: 35-70 mg
- grejpfrut: 30-70 mg
- pomarańcza: 30-50 mg
- czerwona porzeczka: 26-63 mg
- agrest: 25-40 mg
- fasolka szparagowa: 25-30 mg
- rzodkiewka: 25 mg
- malina: 19-37 mg
- sałata: 12-30 mg
- pomidor: 5-33 mg
Powiązane tematy
Jak radzić sobie z poceniem się twarzy w życiu codziennym? Praktyczne wskazówki
Witamina D – nie pozwól, by jej niedobór wpłynął na Twoje zdrowie
Jak zadbać o swoje zdrowie?