30 grudnia 2024

Awokado – dlaczego warto po nie sięgać?

Ma wielu zwolenników, a zainteresowanie przepisami na dania z jego udziałem stale rośnie. Awokado to wiele korzyści dla zdrowia oraz przepisy na wyborne dania. Ten owoc to ogromna wartość odżywcza oraz smak, który zachwyci każdego.

Dlaczego warto sięgać po awokado?

Bo jest ono doskonałym źródłem wielu ważnych dla zdrowia substancji. Znajdują się w nim witaminy: A, C, K oraz witaminy z grupy B. Jest to jednocześnie doskonałe źródło kwasu foliowego oraz magnezu, żelaza i potasu. Awokado jest dość tłuste (stąd też często określa się je mianem „mała bogów”) i kaloryczne, jednak warto po nie sięgać. Dlaczego? Bo znajdujące się w nim jednonienasycone kwasy tłuszczowe są substancjami niezwykle ważnymi dla ogólnego stanu zdrowia każdego z nas.

Awokado to klucz do zdrowej diety i dobrego wyglądu

Zdrowa dieta z udziałem awokado staje się zatem jednym z najlepszych sposobów na to, by zminimalizować ryzyko pojawienia się problemów ze zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu. Warto też wiedzieć jak awokado wpływa na naszą skórę twarzy, gdyż jest to owoc który świetnie oddziałuje na nasz organizm w wielu aspektach życia.

Awokado ma także rewelacyjny wpływ na stan błony śluzowej przewodu pokarmowego, dzięki czemu staje się cennym wsparciem dla tych, którym dokuczają problemy z wydzielaniem zbyt małej ilości soków żołądkowych. Owoc ten dobrze wpływa też na proce strawienia, co jest m. in. zasługą sporych ilości znajdującego się z nim błonnika. Sięganie po awokado zalecane jest też tych osobom, które chcą się możliwie jak najlepiej chronić przed rozwojem chorób nowotworowych. Owoc ten zajmuje miejsce bardzo ważne w profilaktyce raka, gdyż znajdujące się w nim witaminy są cennymi przeciwutleniaczami. Owoc ten wpływa też bardzo dobrze na prace serca oraz na układ krążenia, warto zatem sięgać po niego regularnie.

Jakie przepisy z awokado znane są nam najlepiej?

Wiadomo, że jest to świetny dodatek do wielu smacznych surówek i pożywnych sałatek. Awokado może się też pojawić na kanapce, która dzięki temu nabiera wyjątkowej wartości.