Ból brzucha to dolegliwość, na którą wiele osób cierpi regularnie i często. W bardzo dużym odsetku przypadków przyczyna lub powód takiego bólu jest niespecyficzna, co sprawia, że jego leczenie jest bardzo trudne. Złe trawienie jest bardzo dokuczliwe i nieprzyjemne, dlatego ważne jest, aby znaleźć przyczynę i odpowiednio ją leczyć.
Co to jest złe trawienie?
Złe trawienie jest medycznie nazywane dyspepsją i charakteryzuje się następującymi objawami.
- Silny ból w dole brzucha.
- Utrata apetytu.
- Silna zgaga i pieczenie w żołądku.
- Silne wzdęcia w okolicy brzucha i mdłości.
W niektórych przypadkach złe trawienie może być związane z konkretną chorobą, np. przepukliną rozworu przełykowego. Jednak w zdecydowanej większości przypadków dyspepsja nie jest związana z żadną chorobą układu pokarmowego ani żołądka. Jeśli osoba cierpi z powodu częstych bólów spowodowanych złym trawieniem, ważne jest ustalenie przyczyny i zgłoszenie się do lekarza. Różne porady na temat chorób i ich objawów można też uzyskać pod linkiem naukowcy.pl.
Niebezpieczeństwo zbyt szybkiego jedzenia
Zbyt szybkie spożywanie posiłków często prowadzi do złego trawienia. Jeśli pokarm dociera do żołądka w postaci nierozdrobnionej, proces trawienia ulega spowolnieniu, a trawienie staje się zbyt ciężkie. Oprócz uczucia ciężkości, chory czuje się znacznie bardziej zmęczony i znużony. Silne bóle brzucha i gazy są spowodowane połykaniem znacznie większej ilości powietrza niż zwykle. Ponadto szybsze niż zwykle jedzenie powoduje, że osoba potrzebuje większej ilości pokarmu, aby poczuć się w pełni syta. Z drugiej strony, organizm nie jest w stanie przyswoić różnych składników odżywczych ze spożywanego pokarmu.
Jedzenie zgodnie z harmonogramem lub rutyną
Wykazano, że osoby, które nie przestrzegają harmonogramu posiłków, są znacznie bardziej narażone na niestrawność lub złe trawienie. Przestrzeganie pewnego harmonogramu i spożywanie różnych posiłków według określonego czasu ma kluczowe znaczenie dla poprawy trawienia. W związku z tym podczas jedzenia ważna jest ilość i pora posiłku.
- Śniadanie powinno być spożywane nie później niż o godzinie ósmej rano. Jest to niewątpliwie najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego powinien być pełnowartościowy i pożywny.
- O godz. 10.00 można zjeść coś „na ząb”, co zaspokoi głód i apetyt. Nie zaleca się przesadzania z ilością i należy wybrać niewielką ilość.
- Obiad powinien być zjedzony nie później niż o godzinie 14:00. Powinien zawierać mniej kalorii niż śniadanie, choć większość ludzi ma tendencję do robienia tego na odwrót.
- W godzinach popołudniowych warto zjeść coś lekkiego, aby uspokoić apetyt do czasu nadejścia obiadu.
- Kolację należy zjeść nie później niż o godz. 20.00. Powinien być jak najlżejszy i nie powinien trwać zbyt długo, w przeciwnym razie trawienie może być cięższe niż zwykle, co może powodować problemy z zasypianiem.
Podsumowanie
Problem złego trawienia jest dość powszechny i dotyczy znacznej części populacji. Zbyt szybkie spożywanie posiłków i nieprzestrzeganie harmonogramu ich spożywania sprawia, że trawienie nie przebiega w pożądany sposób, co prowadzi do silnego bólu w okolicy brzucha i innych objawów, takich jak nudności, gazy czy zgaga.
Powiązane tematy
Jak radzić sobie z poceniem się twarzy w życiu codziennym? Praktyczne wskazówki
Witamina D – nie pozwól, by jej niedobór wpłynął na Twoje zdrowie
Jak zadbać o swoje zdrowie?