4 lipca 2022

Jak czytać etykiety produktów spożywczych?

Etykieta produktu spożywczego pełni rolę jego wizytówki, która może powiedzieć nam bardzo wiele o tym, czy powinien on trafić do naszego koszyka. Półki sklepowe często wręcz uginają się pod ciężarem różnorodnych towarów i sami nie wiemy, jak wybrać ten właściwy. Czy znasz tajniki wyboru ulubionych produktów? W tym artykule dowiesz się, w jaki sposób dobrze skomponować swoją listę zakupów!

Czego dowiemy się z etykiety?

Podczas dokonywania zakupów spożywczych warto zwrócić uwagę na etykiety produktów, ponieważ oferują one wartościowe informacje.. Kierując się przy wyborze produktów tylko grafiką na opakowaniu, traci się możliwość dowiedzenia więcej na temat spożywanych artykułów, a przecież mają one wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Czego zatem dowiemy się, jeśli zapoznamy się z informacjami z etykiety?

Po pierwsze, producent ma obowiązek wymienić składniki, które wchodzą w skład danego artykułu. Co ważne, są one przedstawione w ustalonej kolejności – na początku odnajdziemy te, których produkt zawiera najwięcej. Ostatnie wymienione powinny być wszelkie składniki, których jest najmniej. Warto o tym pamiętać, ponieważ nawet szybki rzut oka na kolejność składników jest w stanie ujawnić wiele informacji na temat danego produktu.

Po drugie, informacje na etykiecie są kluczowe dla alergików. Nazwy alergenów wymieniane są pogrubioną czcionką, aby ułatwić ich szybkie zauważenie pośród wielu innych składników. To duże udogodnienie dla każdego, kto musi unikać ich obecności w swoim jadłospisie. Istnieje również specjalny symbol, którym oznacza się żywność bezglutenową – jest to symbol przekreślonego kłosa. Jego obecność gwarantuje, że dany artykuł spożywczy został przebadany pod kątem zawartości glutenu, a jego zawartość wyniosła poniżej 20 ppm.

Należy również wspomnieć o tabelach wartości odżywczych, które znajdują się zazwyczaj na tylnej stronie opakowania. Znaleźć można w nich informacje dotyczące wartości energetycznej danego artykułu spożywczego oraz ilości następujących składników zarówno w porcji, jak i w 100g produktu:

  • Tłuszcz (podaje się również zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych)
  • Węglowodany (występują również informacje o zawartości cukrów)
  • Białko
  • Sól

Dzięki wspomnianej tabeli dowiemy się, jakie dokładnie wartości odżywcze dostarczymy naszemu organizmowi spożywając dany artykuł, co jest szczególnie przydatne podczas planowania następnych posiłków.

Na opakowaniu znajdować musi się również data, która może być oznaczona na dwa sposoby:

  1. Najlepiej spożyć przed – oznacza, że jest to termin, do którego produkt zachowuje swoją najwyższą jakość (między innymi smak, zapach i konsystencję). Po upływie wskazanej daty produkt może pogorszyć swoją jakość w stosunku do produktu świeżo wyprodukowanego; co nie oznacza, że żywność po przekroczeniu tej daty staje się niebezpieczna.
  2. Należy spożyć do – data podana na etykiecie jest terminem granicznym –po jego przekroczeniu znacząco wzrasta niebezpieczeństwo zagrożenia zdrowia w przypadku spożycia produktu.

Dobrze jest dokładnie zapoznawać się ze znaczeniem poszczególnych oznaczeń, ponieważ pozwoli to uniknąć wyrzucania produktów, które nadają się jeszcze do spożycia. Warto zawsze sprawdzić jak żywność wygląda, pachnie i smakuje, zanim się jej pozbędziemy. Przypomnieć może nam o tym specjalne oznaczenie Too Good To Go, obecne na niektórych etykietach – np. serków homogenizowanych Danio w saszetkach. Specjalny znak “Często Dobre Dłużej” ma zachęcić do zweryfikowania rzeczywistego stanu produktu, co może pomóc w ograniczeniu skali marnowania żywności.

Etykiety produktów a systemy znakowania żywności

Dokładne czytanie etykiety każdego produktu spożywczego nie musi być męczące, jeśli tylko wiemy, na co zwracać uwagę. Czy jednak tylko skład jest ważną dla konsumenta informacją? Warto zwracać uwagę również na systemy znakowania żywności, podsumowujące informacje o wartości odżywczej produktu.

Jednym z takich systemów, zdecydowanie wyróżniającym się spośród innych dostępnych, który upowszechnił się w wielu krajach Europy (m.in. we Francji, Hiszpanii, Belgii, Niemczech) jest Nutri-Score. System ten stosuje proste i czytelne oznaczenie. Składa się ono z pięciu liter, którym przypisane są kolory. Produkty należące do kategorii A oraz B mogą być spożywane częściej lub w większej ilości i stanowią wartościowy składnik zbilansowanej diety – odpowiadają im kolory zielony i jasnozielony. Literą C, wraz z kolorem żółtym, oznaczone są artykuły które należy konsumować w umiarkowanych ilościach. Na koniec pozostają litery D i E. Ich użycie zarezerwowane jest dla żywności, która rzadziej lub w mniejszej ilości powinna trafiać na nasze talerze. Korespondujące z nimi odpowiednio kolory to pomarańczowy oraz czerwony.

Czy kategorie A, B i C zarezerwowane są jedynie dla niszowych i trudno dostępnych produktów? Okazuje się, że nie – litrami B i C oznaczone są m. in. znane i popularne serki homogenizowane Danio. Są one bogate w białko, z którego pochodzi co najmniej 20% ich wartości kalorycznej. Więcej na ten temat możesz przeczytać na https://danio.com.pl/aktualnosci/nutri-score-dlaczego-to-tak-wazne/.

Podczas następnych zakupów warto zwrócić uwagę na etykiety kupowanych produktów. Pomoże to nam w prowadzeniu zbilansowanej diety i wyborze naszych ulubionych produktów.