26 kwietnia 2024

Nasiona Chia – jakie jest ich działanie i dlaczego powinno się je spożywać?

Zdrowe odżywianie bywa czasem skomplikowane, gdyż mniej świadomi konsumenci mogą się czasem pogubić w bogactwie produktów, w tym tak zwanych superfoods, które są niezwykle bogate w składniki odżywcze i posiadają działanie silnie prozdrowotne. Jednym z nich są nasiona Chia. Dlaczego warto włączyć jej do swojej diety?

Właściwości nasion Chia

Nasiona chia pochodzą z rośliny Salvia hispanica. Są one czarne i bardzo małe. Ojczyzną tej rośliny są Meksyk i Gwatemala.

Nasiona chia zawierają pokaźne dawki cennych składników odżywczych w tym około:

  • 20 razy więcej białka niż w fasoli,
  • 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku,
  • 8 razy więcej kwasów Omega-3 niż w łososiu.

Do tego nasiona Chia są bardzo bogate w cenny magnez. Regularne ich spożywanie sprzyja zachowaniu znacznie lepszego stanu zdrowia, w tym przede wszystkim kości, stawów i układu sercowo-naczyniowego.

Wysoka zawartość keratyny sprawia również, że są one jednym z najlepszych pokarmów sprzyjającym pięknu włosów, które stają się o wiele bardziej elastyczne. Od spożywania nasion Chia pięknieje też skóra, która bardzo potrzebuje kwasów Omega-3.

Sprzyja jej również żelazo, które jest jednym z głównych elementów, z których syntetyzowany jest w organizmie kolagen. Jeżeli połączy się te nasiona z produktami o wysokiej zawartości witaminy C, która jest drugim bardzo ważnym dla syntezy kolagenu składnikiem, skóra stanie się milsza w dotyku, bardziej elastyczna i jędrna.

Więcej artykułów o zdrowym odżywianiu, znajdziesz w serwisie Podwieczorek.pl.

Jak spożywać nasiona Chia?

Nasiona Chia zalane wodą tworzą też rodzaj kisielu, który pity jest przez osoby odchudzające się. Jest on niezwykle sycący, zaspokajając głód i posiadając jednocześnie bardzo niewiele kalorii. Jest on bogaty w ważne składniki odżywcze i ceniony przez osoby odchudzające się z głową, które wiedzą, że podczas tego procesu trzeba dostarczać organizmowi składniki odżywcze najwyższej jakości w odpowiedniej ilości.

Nasiona te będą również doskonałym dodatkiem do jogurtów, a bardzo często są one też łączone z miodem, szczególnie wtedy, gdy liczy się przede wszystkim ich działanie zdrowotne.