26 kwietnia 2024

Podstawowe informacje, funkcje, znaczenie i źródła pokarmowe witaminy A

Witamina A jest niezbędna dla wielu funkcji organizmu, głównie tych związanych z układem odpornościowym. Ponadto witaminę A, lub jej prekursory, można znaleźć w różnych produktach spożywczych i to w dużych ilościach.

Co to jest witamina A? – podstawowe informacje

To, co znane jest jako „witamina A”, to pojęcie odnoszące się do wielu substancji niezbędnych dla organizmu. W ramach tej złożoności substancji najczęściej mówi się o retinolu, chociaż występują również inne nienasycone związki, takie jak retinol, kwas retinowy i różne karotenoidy pełniące funkcję prowitaminy A, takie jak beta-karoten. Wszystkie one są często określane zamiennie jako witamina, a choć nie są dokładnie retinolem. Retinol pochodzi ze związku zwierzęcego zwanego palmitynianem retinylu, który jest przekształcany w retinol. Zasadniczo retinol jest sposobem organizmu na przechowywanie tej witaminy. Karoteny z warzyw to cząsteczki, które można przekształcić w witaminę A.

Jakie funkcje ma witamina A?

Witamina A pełni w organizmie wiele funkcji. Jednym z najbardziej znanych jest jego rola w widzeniu, ponieważ stanowi część rodopsyny, pigmentu niezbędnego do funkcjonowania oka. Ale jest też niezbędny do wiązania białek transkrypcyjnych biorących udział w przepisywaniu materiału genetycznego. Jest również ściśle zaangażowany w funkcje odpornościowe. Tutaj odgrywa ważną rolę w dojrzewaniu limfocytów T, a także w regulacji latencji komórek krwiotwórczych. Ponadto, witamina ta odgrywa również ważną rolę w utrzymaniu zdrowia skóry.

Co się dzieje, gdy pojawia się niedobór witaminy A?

Jednym ze skutków braku tej witaminy jest kseroftalmia, czyli suche zapalenie spojówek, a także różne problemy ze wzrokiem i inne schorzenia oczu. Brak tej witaminy powoduje poważne zaburzenia w rozwoju niemowląt i wzrostu u dzieci, a także zwiększoną podatność na ciężkie infekcje. Jest to główna przyczyna możliwej do uniknięcia ślepoty dziecięcej na świecie, dotykająca około 250 000 do 500 000 dzieci w krajach rozwijających się. Upośledzona odporność (jeśli jej brak po rozwoju), prowadząca do zwiększonego ryzyka m.in. infekcji ucha, zakażeń dróg moczowych i choroby meningokokowej. Hiperkeratoza, czyli białe guzki w mieszkach włosowych, a także metaplazja płaska nabłonka wyściełającego drogi oddechowe i pęcherz moczowy. Niedobór może prowadzić do hipoplazji szkliwa, czyli utraty naturalnej ochrony zębów, co może skutkować utratą zębów.

Zbyt duża ilość witaminy A jest szkodliwa

Hiperwitaminoza A czyli nadmiar witaminy A jest szczególnie ważnym problemem w fazie rozwojowej, gdyż może niekorzystnie wpływać na płód i powodować wady wrodzone. Gdy nadmiar witaminy A staje się chroniczny, stan ten powoduje wypadanie włosów, suchą skórę, gorączkę, bezsenność, zmęczenie, utratę wagi, suchość błon śluzowych, złamania kości, anemię i biegunkę. Wynika z tego, że zarówno niedobór, jak i nadmiar są równie szkodliwe. Ponadto, ponieważ jest to substancja rozpuszczalna w tłuszczach, jej nadmiar jest trudny do wyleczenia i wymaga czasu, aby ustąpić.

Żywność zawierająca witaminę A

Dostępnych jest wiele produktów spożywczych zawierających dobrą ilość witaminy A. Należą do nich mięsa organiczne, produkty mleczne i warzywa. Wątróbka i produkty z wątroby należą do pokarmów najbogatszych w witaminę A, charakteryzujących się wysoką biodostępnością tej witaminy. Porcja wątroby wieprzowej, wołowej lub cielęcej zawiera ilość tej witaminy, która przekracza dzienne zapotrzebowanie wynoszące od 600 do 800 mikrogramów dziennie. Z kolei warzywami najlepiej znanymi z tego, że zawierają witaminę A, są marchewki, ale jest też wiele innych. Mogą go zawierać wszystkie warzywa z karotenoidami. Pomidory można wykorzystać do przygotowania wielu domowych posiłków.

Podobnie jest ze szpinakiem i słodkimi ziemniakami, których pomarańczowy kolor zawdzięczamy właśnie tej witaminie. Wśród produktów mlecznych dobrym źródłem tej substancji jest również masło, mleko, sery i śmietana, która znajduje się w tłuszczu produktów mlecznych.

Wreszcie, ryby, w zależności od rodzaju ryby, są również dobrym źródłem witaminy A. Należą do nich m.in. węgorze. Owoce morza, choć zawierają mniej tej substancji, mogą być wykorzystywane do urozmaicenia diety, dostarczając dużo białka i mało tłuszczu.

źródło: www.ksztalty.pl – dobierz odpowiednią dietę i zadbaj o sylwetkę