Wraz z nadchodzącym okresem jesienno-zimowym, warto wspomóc nasz układ odpornościowy, by nie dać się infekcjom. Należy w pierwszej kolejności zadbać o zdrowy sen, zbilansowaną dietę pełną warzyw i owoców, a także aktywność fizyczną.
Dlaczego witamina C jest tak ważna w kontekście odporności organizmu?
Suplementacja witaminą C z pewnością dobrze wpłynie na nasz układ immunologiczny. Witamina C wspomaga system odpornościowy i system nerwowy. Gdy organizm walczy z infekcją, jej zapotrzebowanie gwałtownie wzrasta. Witamina C pomaga na prawidłowe wchłanianie żelaza oraz na produkcję kolagenu. Ponadto wpływa korzystnie na prawidłowy metabolizm, a także uwalnianie energii, zmniejsza poczucie zmęczenia.
Ponieważ witamina C należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, jest dosyć szybko wydalana z organizmu. Nasze ciało nie magazynuje witaminy C, co oznacza, że lepiej przyjmować ją częściej, lecz w mniejszych dawkach, niż raz w zbyt dużej dawce. Dlatego warto do każdego posiłku dodać świeże warzywa lub owoce. Zwłaszcza jesienią i zimą warto sięgać po kiszonki, które zawierają w sobie więcej witaminy C niż ich surowe odpowiedniki.
Zróżnicowana dieta, a witamina C
Jeśli mimo stosowania zróżnicowanej diety nadal nie potrafimy utrzymać prawidłowego poziomu witaminy C, warto sięgnąć po suplementy w postaci tabletek, kapsułek czy proszku. Więcej informacji o suplementacji witaminy C i nie tylko w serwisie www.healthy.pl.
Poręczną formą witaminy C jest właśnie proszek, gdyż nie zawiera on substancji pomocniczych, które z kolei znajdziemy w tabletkach. Taki proszek możemy dodać do soków i koktajli owocowych. Dobrym rozwiązaniem są także tabletki z powolnym uwalnianiem witaminy C. Dzięki tej formule witamina C nie jest od razu wydalana z organizmu, lecz uwalnia się powoli, by dłużej działać i przynosić korzyści.
Powiązane tematy
Podstawowe informacje, funkcje, znaczenie i źródła pokarmowe witaminy A
Przedawkowanie witamin – jak go uniknąć?
Kroplówki i koktajle witaminowe jako najlepszy sposób na kaca