8 grudnia 2024

Boczniaki – pyszne i dostępne przez cały rok

Boczniaki ostrygowate to pięknie wyglądające grzyby, które mogą urozmaicić naszą dietę. Ich owocniki mają delikatny smak, który przywodzi na myśl pieczarki. Świeże boczniaki są jędrne i mięsiste, ale po ugotowaniu lub podsmażeniu stają się bardziej miękkie. Ich miąższ jest delikatny i lekko włóknisty, co sprawia, że są doskonałą alternatywą dla mięsa. Dowiedz się więcej o tych fascynujących grzybach.

Ojczyzną boczniaków jest Azja Południowo-Wschodnia, tam rosną one głównie na bukach lub spróchniałym drewnie. Europejczycy pokochali te grzyby, więc teraz są one uprawiane także na naszym kontynencie, w specjalnych hodowlach. Dzięki temu boczniaki możemy kupić przez cały rok.

Boczniaki mają bardzo uniwersalne zastosowanie. Można je panierować, grillować, smażyć, wykorzystywać do zup lub sosów, sprawdzą się także jako nadzienie. Przepisów z wykorzystaniem tych grzybów jest naprawdę wiele. Pamiętajmy, że boczniaki przed spożyciem należy oczyścić i poddać obróbce termicznej.

Boczniaki, podobnie jak wszystkie grzyby zawierają dużo wody i są niezwykle wrażliwe na ciepło, nacisk i światło. W związku z tym należy przechowywać je w lodówce, luzem przez maksymalnie kilka dni. Jeśli planujemy trzymać boczniaki dłużej, warto je ususzyć lub zamrozić

Więcej informacji o grzybach znajdziesz na stronie: https://www.kaufland.pl/asortyment/produkty-spo%C5%BCywcze/warzywa/grzyby/boczniaki.html

Boczniaki jako alternatywa dla mięsa dla wegan i wegetarian

Boczniaki mają zwartą strukturę i dobrze wchłaniają marynaty oraz aromaty, dlatego stanowią wspaniałą alternatywę dla mięsa. Te grzyby świetnie urozmaicą wegetariańską lub wegańską dietę. Są dostępne przez cały rok, co jest dużą zaletą, bo większość roślinnych produktów można kupić jedynie wiosną lub latem.

Wypróbuj boczniaki w wegańskiej sałatce. Dodaj swoje ulubione warzywa, owoce i dressing. Uzyskasz pyszne i zdrowe danie, które świetnie sprawdzi się w porze lunchu. W sałatce szczególnie dobrze sprawdzą się boczniaki grillowane. Wypróbuj różne połączenia, a pozytywnie się zaskoczysz.

Smażone boczniaki świetnie zastąpią kotlety w hamburgerach. Te delikatne grzyby będą się doskonale komponować z większością składników i sosów. Wegańskie hamburgery możemy podawać na przykład z surówką i frytkami z batatów.

Boczniaki w kuchni azjatyckiej

Boczniaki są powszechnie wykorzystywane w kuchni azjatyckiej, szczególnie w Japonii, Chinach i Korei. Możemy je wykorzystać między innymi do ugotowania tradycyjnej japońskiej zupy ramen. Boczniaki możemy przygotować także azjatycką metodą stir-fry, która polega na szybkim smażeniu składników w woku. Z kolei jeśli lubimy kuchnię indyjską, to możemy podać boczniaki z pikantnym sosem curry.