8 października 2024

Krzem w diecie – dlaczego jest dla nas tak ważny?

Krzem jest jednych z tych pierwiastków, których w naszej diecie nie może zabraknąć. Dlaczego? Bo ma on ogromny wpływ na ogólny stan naszego zdrowia, a niedobory krzemu mogą wiązać się z poważnymi konsekwencjami. Co warto wiedzieć na ten temat?

Co powinieneś wiedzieć o krzemie w diecie?

Krzem jest jednym z tych pierwiastków, dzięki którym możemy się cieszyć i dobrą formą, i pięknym wyglądem. Nazywany „pierwiastkiem życia”, jest jednym z najważniejszych składników występujących w tkance łącznej. To z niej zbudowane są nasze naczynia krwionośne, ścięgna oraz skóra, to ona ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego układu kostno-stawowego. To jeszcze nie wszystkie zadania, z jakimi musi się zmierzyć krzem. Wiadomo, że ten pierwiastek ma bardzo duży wpływ na odporność organizmu każdego z nas, wiadomo też, że jego niedobory mogą negatywnie wpływać na proces przemiany materii. Zdrowa dieta, w której krzem pojawia się w odpowiednich ilościach, może skutecznie chronić nas przed zbyt szybkim procesem starzenia się, może też stanowić cenne wsparcie dla naszych kości i stawów. Krzem wspiera pracę nerek, pomaga nam oczyszczać organizm ze szkodliwych toksyn, zapewnia nam skuteczną ochronę przed stanami zapalnymi. Lepsza pamięć i koncentracja, piękniejsze paznokcie i mocniejsze włosy – oto kolejne powody, dla których warto regularnie sięgać po te produkty, które są uznawane za wartościowe źródła krzemu.

Jakie objawy świadczą o tym, iż w naszej diecie krzemu jest za mało? Niedobory krzemu łatwo rozpoznać, gdyż wiążą się one z licznymi dolegliwościami. Skłonność do infekcji grzybiczych, problemy z łupieżem, rozdwajanie się paznokci oraz problemy z gojeniem się ran – oto przypadłości, których nie można lekceważyć. Brak krzemu wiąże się też ze znacznym spadkiem odporności, sprzyja też rozwojowi takich chorób, jak miażdżyca i osteoporoza.

Co możemy zrobić, by niedobory krzemu nie sprawiły nam problemów? Możemy sięgać po liczne suplementy diety, w których pojawia się ten pierwiastek, możemy też zadbać o to, by w naszej diecie często pojawiały się te produkty, które są dobrymi źródłami krzemu. W gronie tym znajdują się m.in. grube kasze i płatki owsiane. Krzem pojawia się też w wielu warzywach, m.in. w cebuli, pasternaku oraz w szparagach, dobrymi źródłami tego pierwiastka są też szczypiorek, rzodkiew i czosnek.

Więcej artykułów o zdrowym odchudzaniu znajdziesz w serwisie ksztalty.pl.

Podsumowanie – krzem

Krzem pojawia się też w wielu roślinach leczniczych, takich jak skrzyp polny czy pokrzywa, dobrym jego źródłem jest też tak wartościowa przyprawa, jak kozieradka.