29 marca 2024

lody

Nauka tworzenia domowych lodów dietetycznych

Gdyby tylko każdy wiedział, jak w prosty i szybki sposób można stworzyć przepyszne lody dietetyczne, producenci tych popularnych deserów błyskawicznie zaczęliby bankrutować, bo ich wyroby nikomu nie byłyby już potrzebne do szczęścia. Domowe desery są smaczne, zdrowe i wysoce odżywcze. A jeszcze ważniejsze jest to, że ten, kto je tworzy, przejmuje nad nimi pełną kontrolę i sam zaczyna decydować o tym, co takiego w nich umieści, tym samym decydując o składzie, kaloryczności oraz wartościach odżywczych deseru.

Jeżeli lody mają mieć mało kalorii, na pewno trzeba w nich zrezygnować z tłustej i kalorycznej śmietany, a zastąpić ją czymś odchudzonym. Niekoniecznie nawet wyrobem mlecznym. Z artykułów nabiałowych warto bowiem całkowicie zrezygnować, zwłaszcza że przez większość osób dorosłych nie są one zbyt dobrze tolerowane z uwagi na wysoką zawartość laktozy. Alternatywą dla śmietany, jogurtu czy mleka będzie dowolny napój roślinny.

Zadbaj o swoje bezcenne zdrowie z kompleksowymi poradami, które przedstawiamy także na stronie www.zajad.pl.

Jeżeli chce się, by lody dietetyczne miały słodszy smak i bardziej przypominały te naturalne, warto użyć napoju owsianego, albowiem jest on najbardziej zbliżony do krowiego mleka. Chcąc natomiast uzyskać bardziej zbitą konsystencję, lepiej zastosować jogurt naturalny. To też może być zresztą jogurt roślinny, czyli właśnie jogurt owsiany albo też jogurt kokosowy bądź sojowy.

Następnie do wybranej mlecznej lub roślinnej bazy trzeba dodać trochę mrożonych lub świeżych owoców (wcześniej umytych i pokrojonych na mniejsze kawałki) oraz jakieś słodzidło, jeżeli owoce nie są zbyt słodkie. Z cukru lepiej oczywiście zrezygnować. Zamiast niego można śmiało użyć naturalnego miodu albo też ksylitolu czy erytrytolu, by lody dietetyczne miały znacznie mniej kalorii. Tak naprawdę to wszystko, choć oczywiście uzupełniające ten prosty przepis dodatki zawsze będą mile widziane. Do bazowej masy można dodać dowolne orzeszki, orzechy, nasiona albo wiórki kokosowe. Świetnie będzie tu też pasować masło orzechowe albo pasta z kokosa.